Debata o prehrani in kaj je paleo

V nedeljo 14. septembra 2014 je v prostorih BP Teama potekala debata o prehrani in kaj je paleoprehrana. Vlogo glavnega predavatelja je imel nihče drug kot Marko Roblek, vizionar, zagovornik in promotor paleo načina prehranjevanja pri nas. Ker paleo načinu prehranjevanja sledimo tudi Maxximumovci, je bila udeležba debate tako rekoč obvezna.

V prvem delu nam je Marko razložil, kako je paleo iz enotnih smernic, kaj jesti in kaj ne, zrasel v izjemno osebni pristop k oblikovanju prehrane posameznika. Če smo včasih dobili zgolj informacijo, da se moramo izogibati žitom, mlečnim izdelkom, določeni škrobnati zelenjavi in stročnicam, imamo danes nekoliko bolj svobodne roke pri izbiri prehrane.

Sploh mlečni izdelki so večna debata paleo jedcev. Nekateri mlečne izdelke priporočajo, drugi se jim striktno izogibajo. Moj nasvet je, da jih za nekaj tednov izločite iz prehrane in opazujete spremembe, ko jih ponovno začnete uživati. Ste napihnjeni? Ste utrujeni? So obiski sanitarij bolj pogosti? Vse to so tipični znaki, da mlečni izdelki niso najbolj primerni za vašo vsakodnevno prehrano. Če gremo po lestvici od tistega, kar vam bo povzročilo najmanj težav, do tistega, kar povzroča največ težav, je najbolj varno maslo, sledijo siri, kefir, smetana, skuta, jogurti in šele na koncu mleko. Na mleko je občutljiva večina posameznikov, toda kot sem omenil, spremembe opazite šele, ko te izdelke za nekaj časa izločite iz svoje prehrane.

Maxximum Pure Whey 2000 g

Maxximum Pure Whey je beljakovinski napitek odličnega okusa s kakovostnimi sirotkinimi beljakovinami.
Redna cena: 49,90 €
Cena 34,93 €
-30%

Naslednja vroča tema, ob kateri se krešejo iskre, je količina ogljikovih hidratov, ki bi jih naj zaužili na dan. Je to 150 gramov? 100 gramov? Morda le 30 gramov? Odgovor se ponovno skriva v osebnem pristopu. Nekateri lahko vse življenje uživajo velike količine ogljikovih hidratov, ki jim na prvi pogled ne škodijo, medtem ko krvna slika pogosto pokaže drugačno zgodbo. Veliko vnetnih stanj v telesu, visoka vrednost trigliceridov in nizka vrednost HDL-a so pogosti znanilci tega, da lepota od zunaj še ne pomeni zdravja od znotraj.

Osebno mi je všeč Atkinsov pristop k določitvi količine ogljikovih hidratov, ki jih vaše telo lahko tolerira. Začnete nizko, okrog 20 g na dan, nato pa to številko počasi dvigujete. Seveda je poleg številke pomembna tudi izbira vrste in kakovosti hrane. Ogljikovi hidrati iz testenin zagotovo niso enaki ogljikovim hidratom iz zelenjave, saj slednja poleg njih s sabo prinaša še ostala hranila.

Po prvem delu je sledila pogostitev v mariborski restavraciji Leon. Kuharji so nas presenetili s pečenimi rebri in ostalimi pogosto zapostavljenimi deli živali. Najbolj zanimivo je bilo opazovati, kako smo se udeleženci lotili hrane. Po začetnih neuspehih z vilicami in noži smo vsi skupaj zagrabili kose mesa in kosti v roke ter se mastnih ust veselili in pogovarjali pozno v večer.

Debata je izpadla res odlično, da o pogostitvi niti ne izgubljam besed. Vse pohvale Alešu Potrču in Sandiju Bitencu iz BP Teama, da sta se lotila organizacije tega dogodka in nam vsem skupaj pričarala lepo nedeljsko popoldne. Takih dogodkov je pri nas zagotovo premalo in lepo bi bilo, da se vsi skupaj potrudimo in organiziramo še kakšnega več.

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
Politika piškotkov za spletno mesto Maxximum Shop

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne boste izbrali, se to lahko odraža v slabše oblikovanih priporočilih in počasnejšem delovanju spletne strani. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.