Odgovori, ki smo jih pogrešali o pasteh v prehrani

avtor: Povzeto po članku iz L&Z

Da bi pojasnili številne nejasnosti in zmote v zvezi z različnimi tematikami, povezanimi z zdravjem, smo se pogovarjali s strokovnjaki in dobili tudi nekatere čisto nepričakovane odgovore.

1. Rdeče meso in predelani mesni izdelki so zadnje čase na “sramotilnem stebru”. Zakaj je temu tako in ali jih moramo res popolnoma odstraniti iz naše prehrane?

Raziskave, iz katerih mediji in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) črpajo informacije o škodljivosti mesa, so epidemiološkega tipa in le nakazuje potencialno povezavo med pojavnostjo določenega bolezenskega stanja in uživanjem mesa, to pa seveda še ne pomeni, da je meso vzrok za taka obolenja. Kaj če osebe, ki pojedo več mesa, uživajo tudi več sladkorja in predelanih rastlinskih olj? Primer je tipičen obrok v restavraciji s hitro hrano. Ali pa po drugi strani, kaj če osebe, ki uživajo manj ali nič mesa, skrbijo za svoje zdravje tudi na druge načine? Se na primer izogibajo stresu, meditirajo, so fizično aktivni, ne kadijo in ne uživajo alkohola. Lep primer so vegetarijanci. Povedano drugače, tudi gasilci se vedno nahajajo na mesu požara, vendar niso krivi za požar. Še večji problem teh raziskav je, da ne ločujejo med nepredelanim rdečim mesom in predelanim (mesni izdelki). Raziskave, ki to upoštevajo, škodljivosti nepredelanega rdečega mesa ne nakazujejo. Rdeče meso velja za živilo z visoko hranilno vrednostjo in je odličen vir železa, vitaminov B, cinka, selena in drugih. Železo v njem se  nahaja v hem obliki, ki ima veliko boljšo absorpcijo kot rastlinska oblika. Je tudi pomemben vir vitamina D v obliki, ki ima prav tako visoko stopnjo absorpcije in izkoristka v telesu. Rdečemu mesu se nikakor ne rabimo izogibati.

2. Mnogi ljudje so doživeli pozno starost, čeprav so celo življenje uživali mlečne izdelke. Danes je stanje drugačno in mnogi s ponosom govorijo, kako mlečnih izdelkov sploh ne uživajo. Se je dejansko kaj korenitega spremenilo?

Največji problem sodobnega mleka je industrijska obdelava in znižana vsebnost maščobe. Naravna mlečna maščoba je odličen vir koristnih hranilnih snovi. Še boljši viri teh snovi so mlečni izdelki z visoko vsebnostjo maščobe, kot so maslo, smetana in siri. Mleko lahko nekaterim povzroča težave zaradi vsebnosti mlečnega sladkorja (laktoze), saj precej ljudem primanjkuje encim, ki mlečni sladkor presnavlja. Naši predniki so uživali mleko v surovi obliki, ki je samo po sebi vsebovalo ta encim. Če nam mleko in mlečni izdelki ne delajo težav, se jim ne rabimo izogibati. Po mojem mnenju so polnomastni manj predelani mlečni izdelki veliko boljši izbor v primerjavi s posnetimi in imajo veliko večji vpliv na sitost.

Sukrin 500 g

Sukrin je naravno sladilo brez energijske vrednosti, izdelano z naravnim procesom fermentacije glukoze.
Cena 9,90 €
test

3. Navadili smo se brati deklaracije in kar nekako se bojimo vseh aditivov, ki so napisani na njih. Ali so nekateri res škodljivi?

Dovoljeni aditivi so odobreni s strani Evropske agencije za varnost hrane (EFSA), ki za posamezni aditiv določi sprejemljiv dnevni vnos (ADI). Mnogi izmed aditivov so naravni oziroma so celo pomembna mikrohranila, na primer antioksidant askorbinska kislina (vitamin C) s številko E 300. Kljub temu pa so nekatere raziskave pokazale, da posamezni aditivi lahko škodijo zdravju, če bi uživali velike količine živil, ki jih vsebujejo. Večinoma so v industrijsko močno predelanih živilih, ki ne glede na vsebnost aditivov niso sestavni del zdrave prehrane, saj ponavadi vsebujejo veliko predelanih maščob, sladkorjev in soli. S tem ko taka živila omejimo ali izločimo, se izognemo tudi tveganju, da bi zaužili preveč škodljivih aditivov.

4. Drži, da se osebam, ki nimajo celiakije in intolerance na gluten, ni potrebno izogibati glutenu?

Nekateri posamezniki so genetsko nagnjeni h glutenski preobčutljivosti, a to še ni nujno dovolj za to, da bi jim gluten povzročal težave. Za to mora biti izpolnjen še kak drug dejavnik, kot sta na primer poškodovana sluznica prebavil ali nepravilno delovanje imunskega sistema. Za celiakijo zboli približno odstotek populacije, medtem ko omenjeni problematični geni sploh niso redki in so prisotni kar pri 40 do 60 odstotkih ljudi. Strokovnjaki se sprašujejo, ali vse težave zaradi uživanja žit izhajajo samo iz občutljivosti na gluten. Neka raziskava je recimo pokazala, da pri posameznikih s sindromom razdražljivega črevesja simptome poslabšajo pšenica oziroma kratkoverižni sladkorji v žitih, ki v debelem črevesu fermentirajo, ne pa gluten. Izolirani gluten namreč ni sprožil značilne reakcije. Žal glede tega nimamo jasnih odgovorov. Praksa vsekakor kaže, da žita mnogim povzročajo težave.

5. Kako pogosto bi bilo potrebno razstrupiti organizem?

Svetoval bi krajše delno postenje, ki obsega popolno vzdržnost od hrane 16 do 18 ur nekajkrat tedensko oziroma občasno dan ali dva popolnoma brez hrane. Pozitivnih učinkov postenja so se zavedali že stari narodi, korist pa potrjujejo tudi novejše raziskave. Postenje sproži celično obnovo, krepi imunski sistem, izboljša senzitivnost celic na hormon inzulin in s tem močno zniža tveganje za nastanek diabetesa tipa 2. Poleg tega ugodno učinkuje na delovanje srca in ožilja, znižuje pojav nekaterih rakavih obolenj in vnetnih stanj. Daljšega postenja ne priporočam, če pa se zanj odločimo, ga je priporočljivo izvajati pod nadzorom strokovnjaka oziroma zdravnika.

Maxximum Premium Whey Protein 500 g

Maxximum Premium Whey Protein je beljakovinski napitek odličnega okusa s kakovostnimi sirotkinimi beljakovinami.
Redna cena: 16,90 €
Cena 11,83 €
-30%

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
Politika piškotkov za spletno mesto Maxximum Shop

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne boste izbrali, se to lahko odraža v slabše oblikovanih priporočilih in počasnejšem delovanju spletne strani. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.