Prva mednarodna Low-Carb, High-Fat konferenca - drugi dan

Avtor: Uroš Sobočan, 22. 02. 2015

Drugi dan konference je uvodno predavanje pripadlo dr. Ericu Westmanu, ki je že več desetletij pomemben zagovornik in raziskovalec ketogene diete in jo že  vrsto let uporablja tudi v svoji zdravniški praksi.

Dr. Westman je razložil, kako sladkor in škrobna živila vplivajo na dvig krvnega sladkorja in s tem inzulina. Zaradi kronično povišane ravni inzulina telo ne zmore učinkovito izkoristiti telesnih maščob kot vira energije. S tem problemom se sooča večina posameznikov, ki kljub temu, da se odločijo za shujševalno dieto, ki je bogata z ogljikovimi hidrati (tako nas vendar učijo smernice!), ne morejo shujšati. Predstavljajte si zajtrk s kosmiči, kozarcem mleka in svežim pomarančnim sokom. Vsa ta živila so bogata s sladkorji, ki dvignejo nivo krvnega sladkorja, izzovejo izločanje inzulina in s tem onemogočijo, da bi se maščoba porabljala kot vir energije. Ostajamo debeli, kljub temu, da jemo vedno manj in pogosto vadimo preveč oziroma nepravilno.

Naslednji je besedo prevzel dr. Wortman, ki nam je predstavil izkušnjo, kako je on – zdravnik – zbolel za diabetesom tipa 2. Še isti dan, ko je izvedel za diagnozo, je brez posebnega predznanja o low-carb, high-fat (LCHF) prehranjevanju prenehal uživati ogljikove hidrate. Kot zdravnik je namreč vedel le, da ogljikovi hidrati dvignejo krvni sladkor, kar za nekoga z diabetesom ni v redu. Dr. Wortman je svojo nadaljnjo kariero posvetil raziskovanju tradicionalne prehrane nekdanjih naseljencev Kanade. Glede na njegove ugotovitve so se domorodci prehranjevali večinoma z živalsko maščobo in nekaj jagodičevja, pomembno mesto v njihovi prehrani pa je predstavljala posebna ribja mast, ki ima podobno biološko sestavo kot človeška maščoba.

Predavanje dr. Funga je bilo namenjeno hormonom. Dr. Fung je predstavil dejstva, kako z ogljikovimi hidrati bogata živila vplivajo na nivo inzulina. Kronično povišan inzulin vodi do inzulinske rezistence (celice postanejo gluhe za ukaze inzulina) in le-ta na koncu do debelosti. Trdi, da ni zdravo zaužiti šest obrokov dnevno. Po vsakem obroku, še posebej, če je bogat z ogljikovimi hidrati, se dvigne nivo krvnega sladkorja in s tem inzulina. Če se to dogaja večkrat na dan skozi daljše obdobje, telo hitro razvije inzulinsko odpornost. Za telo je zato veliko bolj učinkovito, če zaužijemo dva do tri obroke na dan brez vmesnih prigrizkov, poleg tega se je občasno priporočljivo dan ali dva celo postiti.

Dr. Fettke je predaval o vlogi vnetnih stanj v telesu. Danes namreč vemo, da vnetna stanja vplivajo na razvoj večine sodobnih bolezni. Dr. Fettke je še posebej izpostavil večkrat nenasičene maščobe omega-6, ki jih najdemo pretežno v rastlinskih oljih. Maščobe omega-6 so zaradi dvojnih vezi precej nestabilne in zelo hidro oksidirajo. S tem po zaužitju v telesu povzročajo škodo. Izpostavil je tudi problematičnost razmerja med maščobami omega-6 in omega-3. Če je bilo nekoč v naši prehrani to razmerje 1:1, se danes soočamo z razmerjem 25:1. Porušeno razmerje ima dolgoročni škodljiv vpliv na naše zdravje in zdravje naših otrok, saj se odraža tudi v sestavi materinega mleka in genetskem materialu.

Predavanje dr. Eenfeldta je bilo zagotovo eno izmed najbolj pričakovanih. Dr. Eenfeldt, poznan tudi pod imenom Diet Doctor, je namreč eden izmed glavnih, ki so zaslužni, da so Švedi pričeli uživati prehrano, ki vodi v dolgoročno izboljšanje njihovega zdravja. Dr. Eenfeldt, ki je sicer družinski zdravnik, je opozoril, kako močan vpliv ima okolje na naše zdravje in kako so – ironično – proizvajalci industrijsko predelane hrane zlati sponzorji večine zdravstvenih organizacij in konferenc. Coca-Cola kot sponzor diabetične konference? Sliši se absurdno, a to se v resnici dogaja.

Po kratkem premoru je besedo prevzela dr. Childersova s predstavitvijo raziskovalnega dela dr. Westona Pricea, zobozdravnika, ki je potoval po svetu in preučeval zobovje nekdanjih domorodcev. Zanimivo je dejstvo, da nobeno izmed tradicionalnih ljudstev ni imelo težav s kariesom, vse do trenutka, ko so v svojo tradicionalno prehrano pričeli uvajati veliko količino predelanih ogljikovih hidratov, kot sta bela moka in sladkor.

Naslednji predavatelj, dr. Cywes, je na zelo zanimiv način predstavil svoje delo bariatričnega kirurga. Izpostavil je, da industrijsko predelana hrana povzroča zasvojenost podobno kot nekatere droge med katerimi sta tudi alkohol in cigarete. Debeli ljudje hrane ne uživajo le zaradi lakote, temveč v njej najdejo zatočišče in nagrado. Proizvajalci hrane se zato še posebej trudijo, da bi njihovi izdelki v nas vzbudili hormone sreče. Sol, sladkor in škrob so glavne sestavine, ki jim služijo kot izhodišče za proizvodnjo hrane, ki se prodajala dobro in v velikih količinah. Debeli ne postajamo zato, ker bi morali jesti več, temveč predvsem zato, ker nam je industrijsko predelana hrana, ki zadovolji naše čustvene potrebe, na voljo na vsakem koraku, poceni in v velikih količinah.

Zadnji predavatelj drugega dne dr. Jeffry Gerber je predstavil interpretacijo in spremembo vrednosti krvnih lipidov na LCHF prehrani. Velikokrat se namreč zgodi, da vrednost holesterola naraste. Če smo osredotočeni zgolj na skupno vrednost holesterola, smo deset let za časom, pravi. Danes namreč vemo, da so namesto vrednosti holesterola veliko bolj pomembne velikost in oblika LDL delcev, vrednosti trigliceridov in vnetna stanja v telesu. Le-ti so namreč najboljši pokazatelj, kaj se dogaja znotraj našega telesa in če nam preti, da bomo zboleli za srčno-žilnimi boleznimi. Želite vedeti, kaj vse naštete vrednosti izboljša? LCHF oziroma prehranjevanje z nizkim deležem ogljikovih hidratov in visokim deležem maščob.

Več slik si lahko ogledate na Maxximum forumu v temi: 1. International LOW CARB HIGH FAT summit.

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
Politika piškotkov za spletno mesto Maxximum Shop

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne boste izbrali, se to lahko odraža v slabše oblikovanih priporočilih in počasnejšem delovanju spletne strani. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.