Slovenski dan dietetikov in nutricionistov

V petek 19. septembra 2014 je na Fakulteti za vede o zdravju v Izoli potekala 2. znanstvena konferenca z mednarodno udeležbo s področja prehranskega svetovanja in dietetike, poimenovana Slovenski dan dietetikov in nutricionistov. Konferenca, katere se je udeležila tudi ekipa Maxximuma, je gostila slovenske in tuje strokovnjake s področja nutricionistike. Ti so nam predstavili svoje delo in raziskave.

Konferenca, ki je bila sestavljena iz dveh sklopov, se je začela s pozdravnim govorom dekanje Univerze na Primorskem in predsednice združenja nutricionistov in dietetikov. Po uvodnih govorih je sledilo predavanje iz prvega dela sklopa, kateremu smo prisluhnili vsi udeleženci skupaj.

Italijanski strokovnjak prof. Gianni Biolo, dr. med., kateremu smo prisluhnili že na lanskem kongresu klinične prehrane in presnovne podpore v Portorožu, nam je tokrat predstavil problem sarkopenije – izgube skeletne mišične mase pri staranju in boleznih. Poudaril je pomembnost beljakovin oziroma aminokislin in aktivnega življenjskega sloga, da bi pri staranju zmanjšali oziroma preprečili ta problem. Zanimivo je bilo predvsem dejstvo, da BMI in telesna teža nista dovolj dober pokazatelj ali človek oboleva za sarkopenijo ali ne.

Dr. Lovro Žiberna nam je predstavil nekaj dejstev o rdečem vinu, ki je lahko po njegovih besedah del zdravega življenjskega sloga. Rdeče vino namreč vsebuje cel spekter polifenolov, med katerimi je še posebej pomemben resveratrol, ki lahko vplivajo na kakovost in dolžino življenja. Dr. Žiberna priporoča uživanje 100 ml rdečega vina za ženske in 200 ml za moške na dan. V teh količinah naj bi nas rdeče vino obvarovalo pred srčno-žilnimi obolenji, rakavimi obolenji in ostalimi nevšečnosti sodobne dobe.

Na zadnjem predavanju iz prvega sklopa z imenom Prehrana – pogled kliničnega biokemika, nam je prof. dr. Nadja Plazar predstavila svoje osebne izkušnje na področju prehrane iz vidika biokemika. Dr. Plazarjeva je poudarila, da je raven homocisteina v krvi pokazatelj za možnost nastanka srčno-žilnih obolenj. Zanimivo je bilo dejstvo, da je po njenih izkušnjah visoka raven homocisteina še posebej prisotna pri veganih.

Maxximum Pure Whey 2000 g

Maxximum Pure Whey je beljakovinski napitek odličnega okusa s kakovostnimi sirotkinimi beljakovinami.
Redna cena: 49,90 €
Cena 34,93 €
-30%

Po odmoru in zakuski je sledil drugi sklop predavanj, ki je bil razdeljen v tri sekcije: prehrana otrok in mladostnikov, kronične nenalezljive bolezni in kakovostno staranje. Maxximumovci smo se, zaradi nam najbolj zanimive vsebine, udeležili druge sekcije.

Čeprav je prvo predavanje postreglo z zanimivim naslovom: Vloga adipoznega tkiva pri vnetju, nam je na njem prof. Arcelli Enrico dejansko predstavil Zone dieto in vpliv določene hrane na vnetna stanja v telesu. Žal je bilo predavanje precej komercialne narave.

Sledilo je predavanje dr. Nine Mohorko in dr. Cécil Meulenberga o vplivu prehrane na nevrogenezo. Nevrogeneza je povečanje števila možganskih celic – nevronov, kar se odraža predvsem pri delovanju našega spomina. Sladkorji, predvsem fruktoza, jo zavrejo, večkrat nenasičene maščobe, sploh omega 3, jo spodbudijo.

Prof. dr. Lidija Kompan nam je predstavila lastno študijo o vplivu konjugirane linolne kisline – CLA na vnetni in imunski odziv. Raziskave, povezane z uživanjem CLA namreč dajejo različne rezultate. V tej študiji so raziskovalci v prehrano mladih prašičkov dodali CLA, ki je predstavljala 1,2 % dnevnih zaužitih kalorij, in opazovali njen vpliv na imunski sistem in vnetne faktorje. Kratkoročni rezultati študije žal niso pokazali bistvenih razlik, vendar je dr. Kompanova poudarila, da rezultati nakazujejo na pozitiven vpliv uživanja CLA. Dodala je še, da bi raziskava morala potekati skozi daljše časovno obdobje.

Sledilo je zanimivo predavanje doc. dr. Maše Černelič Bizjak o vplivu programa za izgubo telesne mase na telesno samopodobo. Ugotavlja, da ljudje, ki se odločijo za uvedbo programa za izgubo telesne mase, pogosto izboljšajo mišljenje o svoji lastni samopodobi. K temu prispevajo mišljenje o bolj zdravem načinu prehranjevanja, hormoni sreče, ki se sproščajo med aktivnostjo, kakor tudi pohvale znancev o tem, kako se naše telo med izgubo telesne maščobe spreminja.

Z velikim zanimanjem smo prisluhnili tudi predavanju Katje Malus, ki nam je predstavila izsledke svojega diplomskega dela z naslovom Vpliv paleolitske prehrane na dejavnike tveganja za zdravje. Katja je v svojo raziskavo vključila devet prostovoljcev, ki so se 4-5 tednov prehranjevali paleolitsko.

Prostovoljci so uživali meso, zelenjavo, sadje, semena, oreške, jajca, gobe in maščobe (svinjsko mast, oljčno, kokosovo olje idr.), niso pa uživali žit in žitnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, stročnic, sladkorjev in predelanih rastlinskih olj. Ugotovili so, da je kratkotrajno uživanje paleolitske prehrane imelo pozitiven vpliv na počutje posameznikov, vsem prostovoljcem se je znižal nivo telesne maščobe, z izjemo enega se je vsem zmanjšala tudi telesna masa. Žal je Katja podala le vpliv sestave jedilnika oziroma vpliv makrohranil na izgubo telesne maščobe, medtem ko bi bilo veliko bolj zanimivo opazovati spremembe v biomarkerjih, kot so višina krvnega sladkorja, holesterol in vnetna stanja.

Maxx Dessert 750 g

Maxx Dessert je slastno dopolnilo obroka, ki se po pripravi zgosti podobno kot puding.
Redna cena: 29,90 €
Cena 20,93 €
-30%

Na zadnjem predavanju v drugem sklopu smo prisluhnili vplivu 6-mesečnega intervencijskega programa za izgubo telesne mase na metabolni profil in nizko stopnjo kroničnega vnetja. Raziskovalci so ugotovili, da dieta z restrikcijo 500 kcal na dan vodi do uspešne izgube telesne mase. Vprašanje, ki se mi je pojavilo ob koncu, je bilo, ali je takšna dieta primerna za dolgotrajno uporabo, oziroma kaj se zgodi s posamezniki in njihovo telesno težo, ko začnejo uživati normalno količino kalorij.

Za konec

Priznati moram, da sem bil nad konferenco prijetno presenečen. Do sedaj smo na slovenskih konferencah velikokrat poslušali zgolj teorije in izsledke tujih raziskav, slovenski dan dietetikov in nutricionistov pa nam je postregel s študijami slovenskih raziskovalcev.

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
Politika piškotkov za spletno mesto Maxximum Shop

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne boste izbrali, se to lahko odraža v slabše oblikovanih priporočilih in počasnejšem delovanju spletne strani. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.