Stašina fit kuhinja: "Obsedenost s hrano naenkrat izgine"

avtor: Uroš Sobočan

Pogovarjali smo se s Stašo Grom, dipl. dietetičarko in lastnico spletne strani Stašina fit kuhinja. Tam se tresejo ocvirki in sveti maslo. Jajca in slanina? Čokoladne torte brez moke in dodanega sladkorja? Da, vse to najdete na strani www.fitkuhinja.si, seveda po načelih LCHF-prehrane, s katero se da tudi učinkovito shujšati.

Kaj pomeni LCHF-prehrana?

»Kratica LCHF je okrajšava angleških besed low carb, high fat in pomeni malo ogljikovih hidratov in veliko maščob. Moj mož, dipl. dietetik Gašper Grom, se tako prehranjuje že nekaj let in v tem času se je aktivno posvetil preučevanju LCHF-prehrane, še posebej ketogene diete, ki je ena izmed njenih podvrst. Sprva se mi je zdelo nenavadno, saj ta prehrana vključuje precej maščob, tudi nasičenih, a kasneje sem uvidela, da ne gre le za modno muho in da je teorija o škodljivosti nasičenih maščob zastarela. LCHF-prehrana ni nič novega, saj so jo poznali že v pradavnini. Gašper se že dolga leta ukvarja s sestavo prehranskih načrtov, zadnje leto pa njegovi jedilniki za stranke temeljijo na načelih LCHF. Odziv je neverjeten. Ljudje obeh spolov in vseh starosti so naravnost navdušeni nad učinkom. Tudi taki, ki prej niso mogli shujšati, se LCHF-prehrane lahko držijo, izboljša se jim počutje, naenkrat imajo več energije, kilogrami pa se pričnejo topiti.«

Zakaj prav LCHF-prehrana? Kako si na svoji poti prišla do nje?

»Prvič sem o prehrani kot nečem, kar je pomembno, pričela razmišljati v svojih mladih študentskih letih. Ugotovila sem, da se kilogrami z leti hitreje kopičijo in da ni vse, kar sem do takrat dala v usta, zdravo. Moja prva dieta izpred ca. 15 let je temeljila na prehrani z malo maščobe, saj je takrat vladalo prepričanje, da so maščobe glavni razlog za odvečno telesno maščobo in da so seveda nezdrave. Kruh sem zamenjala z ovsenimi kosmiči, sadje z zelenjavo, mastno meso pa s piščančjim filejem. Danes se nasmehnem, ko pomislim, koliko zdravih rumenjakov sem zavrgla, ker je veljalo, da je na dieti dovoljen le beljak. (Smeh) Sčasoma sem pričela uživati več maščob, ogljikove hidrate pa sem omejila na zelenjavo in polnozrnate kosmiče. Zadnji dve leti sem črtala tudi kosmiče. Vse, kar potrebujem, dobim z maščobno-beljakovinskimi živili in zelenjavo. Bistven razlog svojega načina prehrane je ugotovitev, da ni pomembno le to, koliko odvečne maščobe boš s prehrano uspel izgubiti, temveč vedno bolj gledaš tudi na zdravje, predvsem na to, kako bi lahko s prehrano dolgoročno zmanjšal možnost pojava različnih bolezni in poskrbel za kakovostno starost. LCHF-prehrana se mi zdi pri tem od vseh načinov in glede na raziskave in prakso najbolj učinkovita. Ustreza mi tako z vidika vzdrževanja telesne teže kot počutja.«

Kako je videti tvoj tipični dnevni jedilnik?

»Včasih sem prisegala na obilen zajtrk in se trudila zaužiti štiri do pet obrokov dnevno. Odkar pa se prehranjujem po načelih LCHF, mi jutranji obrok ne ustreza več, pa tudi čez dan zaužijem manj obrokov kot prej, največ tri. Če uživamo ogljikohidratno prehrano, smo nekaj ur po obroku spet lačni, pri LCHF-prehrani pa se to ne dogaja in je ekstremna potreba po obroku hrane zelo redka. Telo namreč zelo hitro preklopi na lastne maščobe, če ne dobi energije iz hrane, zato je način LCHF tako učinkovit za hujšanje oziroma vzdrževanje telesne teže. Tudi nihanj energije ni več. Dan začnem s kozarcem vode in skodelico kave s smetano. Naslednji obrok so običajno jajca, pečena na maslu ali ocvirkovi masti, zraven pa pojem nekaj sezonske zelenjave. Mesa ne pojem veliko, uživam ga le nekajkrat na teden, najraje pa izbiram mastne kose, kot so piščančja bedra, svinjska rebra in podobno. Poleg tega uživam ribe, sire in nekatere druge polnomastne mlečne izdelke, oreške, olive, avokado in manjše količine sadja, predvsem jagodičevja. Občasno uživam tudi beljakovinske napitke in nekatere druge izdelke, ki so odlični za pripravo LCHF-sladic, pa tudi temni čokoladi in kozarcu rdečega vina se ne odpovem. Lahko bi rekla, da uživam vse, razen živil, ki vsebujejo veliko sladkorja in škroba. O pestrosti jedilnika se lahko prepričate na www.fitkuhinja.siin na facebook strani Stašina fit kuhinja, kjer redno objavljam recepte in fotografije svojih obrokov.« 

 

Kako to, da lahko hujšamo ob toliko zaužitih maščobah?

»Logika je preprosta. Ko pričnemo uživati več maščob in manj ogljikovih hidratov, naučimo telo zelo dobro izkoriščati maščobe za energijo. Sodoben človek, ki uživa predelano prehrano, bogato z ogljikovimi hidrati, ima to sposobnost zelo okrnjeno. Če uživamo veliko ogljikovih hidratov, se sprošča veliko hormona inzulina, posledično porabljamo manj maščobe za energijo, več pa se je kopiči v zalogah. Problem ogljikohidratnih diet je predvsem, da smo neprestano lačni. Pri LCHF-prehrani lakote tako rekoč ni, saj imajo maščobe zelo nasiten učinek, sitost pa je pomembna za to, da lahko vztrajamo pri zastavljeni dieti. Tudi želja po sladki in s škrobom bogati hrani po nekaj časa izgine. Enostavno dobimo nadzor nad tem, kdaj in koliko jesti, obremenjenost s prehrano pa izgine. Telo nam samo pove, kaj in koliko potrebuje.«

Kako se je porodila ideja za nastanek facebook strani Stašina fit kuhinja?

»Pravzaprav čisto spontano. Februarja 2014 sem ustanovila facebook stran Stašina fit kuhinja, kjer se je do danes nabralo več kot 22.000 všečkarjev, pred nekaj meseci pa je luč uzrla tudi spletna stran www.fitkuhinja.si. Na obeh straneh so recepti za številne LCHF-jedi, predvsem sladice. Najdete lahko vse; od tort in pit do sladoledov, panakot in palačink, vse brez moke in dodanega sladkorja. Namesto moke iz žit uporabljam mlete mandlje in kokosovo moko, namesto sladkorja pa odlična naravna sladila brez kalorij Sukrin, ki so po okusu, videzu in uporabi zelo podobna sladkorju. Vse svoje sladice pripravljam izključno s temi sladili.«

Kaj svetuješ tistim, ki se želijo lotiti LCHF-prehrane?

»Če nimajo izkušenj s prehrano in dietami v smislu poznavanja živil, njihovih sestavin in hranilne vrednosti, jim svetujem, da pred pričetkom nekaj časa namenijo prebiranju literature ali pa se odločijo za sestavo prehranskega načrta pri  strokovnjaku, ki ima o LCHF-prehrani veliko znanja in izkušenj. Kolikor vem, se specifično s to vrsto prehranskega svetovanja dalj časa ukvarja le Gašper Grom. Stik z njim lahko navežejo preko facebook strani Gasper Grom – Low Carb Coach

Kaj želiš skozi svoje delo dati ljudem?

»Nikoli nisem bila dobra v nečem, kar sama ne živim. Vedno se lotim projektov, skozi katere dam tudi delček sebe. Pred enim letom sem v Slovenijo pripeljala naravna sladila brez kalorij Sukrin – ne, ker bi v tem videla le dobro poslovno priložnost, temveč zato, ker sem nad njimi neznansko navdušena in sem podobna sladila pred tem naročevala iz tujine. Nikoli ne bi mogla početi nekaj, v kar sama ne verjamem.«

Kaj te vsak dan znova navdihuje, ti daje moči in ideje za ustvarjanje in delo pri projektih?

»Največji navdih mi je mož, ki je hkrati tudi moj sošolec na fakulteti in poslovni partner. Vsakodnevno mi širi obzorja znanja, poleg tega me izpopolnjuje tudi zasebno. Poseben zagon pa mi dajejo vsi, ki spremljajo moje delo, saj zaradi njihovih pozitivnih odzivov vem, da sem na pravi poti.«

Sukrin 500 g

Sukrin je naravno sladilo brez energijske vrednosti, izdelano z naravnim procesom fermentacije glukoze.
Cena 9,90 €
test

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
Politika piškotkov za spletno mesto Maxximum Shop

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne boste izbrali, se to lahko odraža v slabše oblikovanih priporočilih in počasnejšem delovanju spletne strani. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.