Maxx živilo: Sardele

Jadranska oziroma mediteranska sardela (Sardina pilchardus) spada med tako imenovane modre ribe, ki imajo na območju Jadrana izredno velik gospodarski pomen. V to skupino spadajo tudi sardoni, inčuni, papaline, skuše in druge ribe. Ribe štejemo med modre ribe zaradi značilnega temnejšega, rdečkasto obarvanega mesa.

Meso sardel je v več ozirih podobno mesu klavnih živali in perutnine, ima pa več vode in nekatere prehranske posebnosti. Sardele vsebujejo pomembne maščobne kisline, lahko prebavljive beljakovine z visoko biološko vrednostjo ter nekatere v maščobah topne vitamine in minerale.

Hranilna vrednost svežih sardel (100 g):

Energijska vrednost 131 kcal
Beljakovine 20 g
Ogljikovi hidrati 0 g
Maščobe 5 g
- nasičene maščobne kisline 1,3 g
- mononenasičene maščobne kisline 1,2 g
- polinenasičene maščobne kisline 1,6 g
Maščobne kisline omega 3 1480 mg
Maščobne kisline omega 6 97 mg

Ena izmed glavnih pozitivnih značilnosti sardel je visoka vsebnost dveh večkrat nenasičenih maščobnih kislin iz družine omega 3  eikozapentaenojske (EPA) in dokozaheksaenojske (DHA) maščobne kisline, ki sta pomembni sestavini pri številnih procesih v človeškem telesu. Maščobne kisline omega 3 dokazano pomagajo zniževati slabi holesterol, trigliceride in krvni tlak ter zmanjšujejo možnost nastanka srčno-žilnih obolenj.

Poleg omenjenih maščobnih kislin so sardele tudi bogat vir v maščobah topnih vitaminov E in D. Vitamin E je pomemben antioksidant, ki varuje pred prostimi radikali, vitamin D, ki ga v hrani skoraj ni, pa ima pomembno vlogo pri uravnavanju kalcija in fosforja v krvnem obtoku ter pozitivno vpliva na rast in obnovo kostnega tkiva. Novejše raziskave kažejo tudi na protivnetno delovanje, uravnavanje delovanja živčnega in imunskega sistema ter številne druge učinke. Sardele vsebujejo veliko selena in kalcija. Selen sodeluje pri antioksidativnem delovanju v telesu in vpliva na delovanje ščitnice pri tvorbi ščitničnih hormonov, kalcij pa je potreben za rast kosti in zob, krčenje in sproščanje prečnih progastih in gladkih mišic, uravnavanje prehoda snovi skozi celično membrano, delovanje imunskega sistema in strjevanje krvi. Nujen je za delovanje številnih encimov.

Živo srebro? Ni pretirane bojazni

Ribe so lahko vir zelo toksičnega metil živega srebra, ki se zelo hitro absorbira in močno nakopiči v organizmu, in sicer pri naravnem kroženju snovi oziroma zaradi onesnaženja morja. Še posebej je škodljivo za nosečnice in doječe matere, saj negativno vpliva na plod oziroma razvoj otroka (nevrotoksičnost).

Sardele so glede vsebnosti živega srebra zaradi svoje majhnosti ene najvarnejših rib. Velja namreč, da so glavni vir živega srebra večje ribe roparice, ki se prehranjujejo z manjšimi ribami. Tako so sardele tudi zato izredno priporočljiv vir maščobnih kislin omega 3 v človeški prehrani.

Vsebnost purinov

Sardele so tudi bogat vir ribonukleinske (RNK) in dezoksiribonukleinske (DNK) kisline, ki ima lahko v visokih koncentracijah v prehrani posameznika negativen vpliv na telo, predvsem pri bolnikih za putiko. Ta se kaže v znakih, kot so otekli sklepi in odlaganje kristalov sečne kisline v ledvicah, kar lahko povzroča težave z njimi.

Maxx Dessert 750g

Maxx Dessert je slastno dopolnilo obroka, ki se po pripravi zgosti podobno kot puding.
Redna cena: 29,90 €
Cena 20,93 €
-30%

Uporaba v kuhinji

Sveže in zamrznjene sardele

Sveže sardele je najbolje pripraviti čim hitreje po ulovu oziroma nakupu. Odstranimo jim luske, glavo in drobovino, speremo in posušimo. Najbolj preprost in zdrav način priprave je peka na žaru, ponvi ali pečici. Zamrznjene sardele so po navadi že očiščene. Pred pripravo jih odtalimo in pripravimo enako kot sveže.

Konzervirane sardele (sardine)

Sardelam s konzerviranjem podaljšamo njihovo obstojnost. Toplotno obdelane in konzervirane sardele se imenujejo sardine. Najpogosteje so v navadnem rastlinskem olju ter v oljčnem ali ekstra deviškem oljčnem olju, redkeje v slanici. Hranilna vrednost zadnjenavedenih je skoraj enaka hranilni vrednosti svežih, sardine v olju pa pričakovano vsebujejo malenkost več maščob.

Sardele na žaru

Sestavine (za tri osebe):

500 g svežih* očiščenih sardel
sol
česen
peteršilj
žlica oljčnega olja
košček kokosove masti

Priprava:

Sardelam odstranite glavo in jih očistite. Ponev premažite s koščkom kokosove masti in jo segrejte. Vanjo položite sardele in jih solite. Na vsaki strani jih pecite nekaj minut oziroma dokler niso zlatorjave barve. Na krožniku jih začinite z mešanico oljčnega olja, sesekljanega česna in peteršilja. *Če uporabite zamrznjene sardele, jih prej odtalite,  odcedite in osušite.

Hranilna vrednost (za eno porcijo):

Energijska vrednost 249 kcal
Beljakovine 33 g
Ogljikovi hidrati 0 g
Maščobe 12 g

Polnozrnati kruhki z namazom iz sardin

Sestavine (za 3 kruhke):

3 trikotne rezine (80 g) ovsenega polnozrnatega kruha
1 pločevinka (125 g) sardin v oljčnem olju
1 žlica skute
polovica manjše čebule
2-3 stroki česna
poper
ščepec peteršilja

Priprava:

Sardine iz pločevinke dobro odcedite in jih stresite v mešalnik*. Dodajte sesekljano čebulo (nekaj je prihranite za okras), česen in peteršil ter skuto in poper. Premešajte. Kruh po diagonali razrežite na trikotnike in ga premažite z namazom. Na vrh položite nekaj rezin čebule. *Vse sestavine za namaz lahko premešate tudi kar z vilico. 

Hranilna vrednost (za en kos):

Energijska vrednost 152 kcal
Beljakovine 13 g
Ogljikovi hidrati 11 g
Maščobe 6 g

Solata s fileti sardin

Sestavine (za eno osebo):

1 pločevinka (100 g) fi letov sardin v lastnem soku*
skleda solate ledenke
1 trdo kuhano jajce
1 žlica oljčnega olja
balzamični kis
7 črnih oliv
žlica nastrganega feta sira (po želji)

Priprava: 

Solato očistite, jo prelijte z balzamičnim kisom in oljčnim oljem ter obložite z rezinami jajca in fi leti sardin. Dodajte še olive in po želji nastrgan feta sir. *Uporabite lahko tudi fi lete v oljčnem olju, ki jih pred uporabo odcedite. 

Hranilna vrednost (za eno porcijo):

Energijska vrednost 385 kcal
Beljakovine 25 g
Ogljikovi hidrati 7 g
Maščobe 29 g

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
Politika piškotkov za spletno mesto Maxximum Shop

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne boste izbrali, se to lahko odraža v slabše oblikovanih priporočilih in počasnejšem delovanju spletne strani. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.