Fit živilo: chia semena

avtor: Uroš Sobočan

Chia ali oljna kadulja je rastlina, ki spada v družino ustnatic, tako kot origano, timijan, bazilika, sivka, meta in melisa. Izvira iz osrednje in južne Mehike, pisni viri pa navajajo, da so jo kultivirali že Azteki v predkolumbovskem času. Chia naj bi bila zanje enako pomemben prehranski pridelek kot koruza.

Chia je pred nekaj leti postala pravo odkritje med zagovorniki zdravega prehranjevanja. Pri nas so še vedno najbolj priljubljena chia semena, medtem ko so v tujini pogosti tudi tablice, prigrizki in celo pijače iz chia semen.

Bogat vir hranilnih snovi

Chia semena so najbolj poznana zaradi visoke vsebnosti maščobnih kislin omega-3. 100 gramov semen vsebuje približno 18 gramov alfa-linolenske kisline. Poleg visoke vsebnosti omega-3 so chia semena bogat vir magnezija, kalcija, fosforja, mangana, cinka, vitaminov B2 in B3 ter vlaknin.

Zaradi visoke vsebnosti naštetih hranil so chia semena živilo, ki ga lahko utemeljeno imenujemo superživilo. Med pozitivne lastnosti lahko uvrstimo tudi njihov blag okus, zato ne vpliva znatno na okus končne jedi oziroma lahko okus chie z drugimi sestavinami prikrijemo. Chia semena so brez glutena in imajo nizek glikemični indeks.

Uživanje chie lahko zaradi visoke vsebnosti maščobnih kislin omega-3 ugodno vpliva na srčno-žilni sistem, zaradi visoke vsebnosti vlaknin pa je lahko v pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja, uravnavanju prebave in izgubi telesne teže. Zaradi svoje lastnosti želiranja in vsebnosti mineralov pa je lahko v pomoč pri rehidraciji telesa po naporu. 

Hranilna vrednost (100 g)

Energijska vrednost

2051 kJ (490 kcal)

Maščobe

31 g

od tega nasičene maščobe

3 g

od tega maščobne kisline omega-3

18 g

Ogljikovi hidrati

6 g

od tega sladkorji

0 g

Prehranske vlaknine

38 g

Beljakovine

16 g

Uporaba v kuhinji

Chia semena lahko uživamo surova ali jih uporabimo kot dodatek pri peki. Semena lahko primešamo k jogurtu, kosmičem, zmesi za pripravo kruha, beljakovinskemu napitku ali jih preprosto potresemo po solati. Chia semena lahko tudi kalimo – kalčki so uporabni podobno kot drugi kalčki, na primer alfalfa.

 

Med najbolj poznane lastnosti chia semen zagotovo spada njihova sposobnost želiranja. Zunanja ovojnica semen ob stiku z vodo tvori gelu podobno snov. V nekaterih primerih lahko chia nadomesti jajca ter je odlična za pripravo pudingov. In kljub temu, da lahko s chia semeni pripravimo tudi tople obroke, svetujem, da chie termično ne obdelujete preveč. Toplota namreč poslabša njeno hranilno vrednost.

Recept: Čokoladni puding s chio

Avtor: Staša Grom, dipl. dietetičarka, www.fitkuhinja.si

Sestavine za puding (4 kozarčki):

250 ml sladke smetane (tekoče)
250 ml vode
5 žlic kakava
10 žlic chia semen
3 žlice sladila Sukrin Melis

Sestavine za okrasitev:

4 žlice stepene sladke smetane
1 rebro temne čokolade
1 žlička chia semen

Priprava:

Vse sestavine za puding dobro premešamo v posodi in pustimo, da se zmes prične gostiti. Nato še enkrat premešamo in spet pustimo nekaj časa pri miru. Ko je zmes toliko gosta, da se chia semena ne posedajo na dno posode, jo pretočimo v kozarčke in shranimo vsaj za eno uro v hladilnik. Pred postrežbo okrasimo s stepeno smetano, prelijemo s stopljeno temno čokolado in potresemo s semeni chie.

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
Politika piškotkov za spletno mesto Maxximum Shop

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne boste izbrali, se to lahko odraža v slabše oblikovanih priporočilih in počasnejšem delovanju spletne strani. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.