Naravno sladilo brez kalorij? Ne boste verjeli, a obstaja

Avtor: Staša Grom, 07. 01. 2015

Če rečemo, da je sladkor ena izmed nevarnih drog, nismo daleč od resnice. Ob zaužitju sladke hrane se v možganih sproščajo endorfini in dopamin, kar nam nudi trenutne občutke ugodja. Predstavlja nam nagrado, ponuja nam tolažbo, ko smo pod stresom. Sladkor je cenovno ugoden in dostopen na vsakem koraku, velikokrat je prisoten tudi v hrani, kjer ga ne bi pričakovali. Skratka, težko se mu izognemo.

Sladkorju se bolj ali manj izogibam že dolga leta. Pod besedo »sladkor« uvrščam tudi vse ostale kvazi zdrave alternative, kot so rjavi sladkor, javorjev in agavin sirup, med in v zadnjem času priljubljen kokosov sladkor. Vsa našteta živila vsebujejo saharozo (kemijsko ime za sladkor) ali fruktozo (sadni sladkor) ali njuno kombinacijo. Ni pomembno, če je bio, ni pomembno, če je videti zdravo. Saharoza je saharoza in fruktoza je fruktoza.

Eritritol – idealno sladilo?

V dolgih letih preizkušanja različnih sladil sem naposled prišla do sladila eritritol. Od tega je že kar nekaj let, ko sem to čudežno sladilo odkrila v ZDA. Napisi na vrečki so bili obetavni: brez kalorij, brez vpliva na dvig krvnega sladkorja, ne povzroča kariesa, primerno za bolnike z diabetesom … in kar je bilo najbolj neverjetno – okus bi naj bil skoraj identičen okusu sladkorja. Seveda sem ga takoj kupila in preizkusila. Bila sem navdušena, saj je okus resnično podoben sladkorju, brez neprijetnega priokusa po nečem, kar pač ni sladkor. Poleg odličnega okusa mi je bila zelo všeč tudi njegova struktura, saj je v obliki drobnih kristalčkov kot sladkor. Na žalost tega sladila takrat še ni bilo možno kupiti v Evropi, nekaj let kasneje pa je EU eritritol odobrila kot sladilo in tako je sedaj na voljo tudi pri nas.

Vse skupaj se mi je zdelo skoraj prelepo, da bi bilo res. Najbolj mi ni šla v račun energijska vrednost – sladilo eritritol je naravna snov in nima kalorij, kar je sicer značilnost umetnih sladil. Poleg tega mu je podoben po videzu in se uporablja na enak način. Tudi če ga v jed dodamo nekaj žlic, ne bomo prispevali h kalorijam.

Eritritol spada med sladkorne alkohole

O sladkornih alkoholih ali poliolih sem že pisala. Če ste kdaj kupili bonbone ali žvečilne gumije brez sladkorja, ste ob pogledu na sestavine lahko opazili imena, kot so ksilitol, maltitol in sorbitol. Še nekateri pogosti sladkorni alkoholi so laktitol, manitol, izomalt – in eritritol. Nekatera izmed njih lahko kupimo tudi kot namizna sladila. Kljub temu, da sladkorne alkohole glede na prehranske predpise o aditivih v živilih štejemo med sladila, so v resnici nekje vmes med ogljikovimi hidrati in alkoholi, a imajo manj kalorij oziroma so celo brez njih – po naših predpisih se šteje, da ima 1 g sladkornega alkohola 2,4 kalorije (na primer ksilitol ali brezovo sladilo), razen eritritola, ki je brez energijske vrednosti.

Težave pri uživanju sladkornih alkoholov

Večina sladkornih alkoholov se v tankem črevesu ne absorbira popolnoma, zato nadaljuje pot v debelo črevo. Tam lahko polioli povzročajo prebavne težave, kot sta driska in napenjanje. Eritritol je za razliko od ostalih zelo majhen sladkorni alkohol, ki se skoraj v celoti (ca. 90 %) absorbira v tankem črevesu in le malo ga pride v debelo črevo. Morebitne prebavne težave nastopijo le pri izredno velikih zaužitih količinah, se pravi, če bi z njim zelo pretiravali. Odmerek, pri katerem ni opaziti kakršnih koli prebavnih težav, znaša od 0,5-1 g/kg telesne teže/dan. Oseba s 70 kg lahko brez težav zaužije do 70 g eritritola dnevno. Pri otrocih je treba upoštevati njihovo telesno težo in temu primerno prilagoditi odmerek. Kot povprečje, kjer ni neželenih učinkov za 4-6 let stare otroke, je določeno 0,71 g eritritola/kg telesne teže/dan.

Eritritol je naraven in brez kalorij

Eritritol je odkril nek britanski kemik že davnega leta 1848 v sadju in fermentirani hrani. Eritritol v prehranski industriji se pridobiva iz glukoze z naravnim procesom fermentacije. Pri tem eritritol ohrani svoj sladek okus, njegova struktura pa je takšna, da ga telo ne more izkoristiti za energijo.

Eritritol je edini izmed sladkornih alkoholov, ki je praktično brez kalorij (1 g ima 0,2 kcal, kar je 95 odstotkov manj kot sladkor in tako rekoč zanemarljivo), a dosega 70-75 odstotkov sladkosti sladkorja. V tankem črevesu se vsrka skoraj v celoti, a se ne presnovi. V našem telesu namreč ni encima, ki bi razgradil molekulo eritritola, zato se iz telesa izloči z urinom bolj ali manj nespremenjen.

Prednosti eritritola:

  • je brez kalorij
  • je naravno pridobljen
  • po okusu, videzu in strukturi je zelo podoben sladkorju
  • ima glikemični indeks 0
  • ne vpliva na dvig krvnega sladkorja
  • ne vpliva na dvig inzulina
  • je primeren za posameznike s kandido
  • ne vpliva na razvoj kariesa

Sladilo Sukrin

Tisti, ki na facebooku spremljate mojo stran Fit kuhinja, ste opazili, da v svojih receptih pogosto uporabljam naravno sladilo Sukrin. Pod blagovno znamko Sukrin se poleg nekaterih drugih low carb izdelkov, kot so razmaščena mandljeva moka ter mešanice za kruh in pecivo brez glutena, skrivajo štiri sladila na bazi eritritola.

Sukrin v drobnih kristalih je eritritol v svoji čisti obliki in dosega 75 % sladkosti sladkorja, a je brez kalorij. Za nadomestitev ene žlice sladkorja potrebujete eno žlico in pol Sukrina. Lahko ga uporabite v vseh primerih, ko se želite izogniti sladkorju.

Sukrin Melis je nadomestilo sladkorja v prahu brez energijske vrednosti. Odličen je za pripravo vseh vrst sladic, za ledene sladkorne tortne oblive in za izdelavo marcipana brez sladkorja. Zaradi dodatka naravnega sladila stevia je enako sladek kot navaden sladkor.

Sukrin Gold je sladilo za ljubitelje rjavega sladkorja. S svojo naravno aromo sladu in strukturo drobnih kristalov je popolna alternativa za običajni rjavi sladkor. Ena čajna žlička vsebuje manj kot eno kalorijo. Uporabljate ga tako kot navaden rjavi sladkor, saj je njegova sladilna moč enaka zaradi dodatka naravnega sladila stevia.

Sukrin+ je primeren takrat, ko želite večjo sladilno moč, saj Sukrin+ poleg eritritola vsebuje tudi steviol glikozid rebaudiozid A (stevio). Ena žlica sladila Sukrin+ nadomesti dve žlici sladkorja. Tudi Sukrin+ je brez energijske vrednosti.

Uporaba Sukrina v kuhinji

Sukrin lahko uporabite v vseh primerih, ko želite nadomestiti navaden sladkor. Z njim lahko osladite sadje, žitarice, kaše, kavo, čaj, smutije in podobno. Sukrin je obstojen na visoke temperature in je zato primeren za kuhanje in peko. Ima podoben volumen kot sladkor, zato se ga najpogosteje uporablja v enaki količini.

Pri peki, kjer uporabite kvas, boste opazili, da testo ne vzhaja v enaki meri, kot bi pri uporabi sladkorja, tudi čas vzhajanja je daljši. Zato je potrebno, da testu dodate eno žličko sladkorja ali medu, s čimer spodbudite vzhajanje. Večina vzhajanja pri peki s Sukrinom poteka v pečici in rezultati so večinoma enako dobri kot pri peki s sladkorjem.

Povezava do receptov z izdelki Sukrin → RECEPTI.

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
Politika piškotkov za spletno mesto Maxximum Shop

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne boste izbrali, se to lahko odraža v slabše oblikovanih priporočilih in počasnejšem delovanju spletne strani. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.