Torta čokoladne sanje

avtor: Staša Grom, dipl. dietetičarka, www.fitkuhinja.si

Torta čokoladne sanje je brez moke in dodanega sladkorja. Priprava zahteva malce več časa, vendar je končni rezultat tega vreden. Priporočam vam, da pripravo torte razdelite na dva dni. Količine zadostujejo za mini tortico s premerom 15 cm. Za običajno velikost torte sestavine podvojite.

Sestavine za kokosov biskvit:

2 beljaka
50 g grobe kokosove moke
25 g sladila Sukrin Melis

Sestavine za mandljev biskvit:

2 beljaka
50 g mletih mandljev
1 žlička kakava
25 g sladila Sukrin Melis
nekaj žlic mleka za navlažitev

Sestavine za čokoladno kremo:

500 ml tekoče sladke smetane
200 g temne čokolade

Sestavine za čokoladni obliv:

50 g temne čokolade
50 g masla

Sestavine za Raffaello kroglice:

100 g grobe kokosove moke
25-40 g sladila Sukrin Melis
100 ml tekoče sladke smetane
25 g zmehčanega masla
2 žlici kokosove moke za valjanje kroglic

Sestavine za mandljev krokant:

2 žlici mandljev
pol žlice sladila Sukrin

Priprava:

Lotimo se priprave kokosovega biskvita. Beljaka stepemo v trd sneg, dodamo sladilo Sukrin Melis in s kuhalnico vmešamo kokosovo moko. Biskvit pečemo v pekaču (15 cm premera), obloženim s papirjem za peko ca. 12 minut pri 180 st. C. Na enak način pripravimo tudi mandljev biskvit. Biskvita ohladimo in jima odstranimo papir za peko. Če ju bomo uporabili šele naslednji dan, ju zavijemo v folijo.

Sledi priprava čokoladne kreme. Tekočo smetano segrejemo skoraj do vretja, odstavimo in vanjo vsipamo sesekljano temno čokolado. Previdno premešamo, dokler se ne raztopi, prelijemo v posodo za stepanje in dobro ohladimo (najbolje čez noč v hladilniku). Ohlajeno čokoladno smetano stepemo z mešalcem na metlice v trdo kremo.

Na ustrezen pladenj ali krožnik položimo snemljiv del tortnega modela (obod), vanj damo kokosov biskvit in nanj naložimo čokoladno kremo. Prekrijemo z mandljevim biskvitom, ki ga navlažimo z nekaj žlicami mleka. Torto damo za nekaj ur v hladilnik.

Vmes pripravimo Raffaello kroglice, tako da premešamo vse sestavine, maso za nekaj časa shranimo v hladilnik in nato iz nje oblikujemo 12 kroglic, ki jih povaljamo v kokosovi moki. Mandljev krokant pripravimo tako, da sladilo Sukrin na kuhalni plošči v posodi segrevamo toliko časa, da se stopi, dodamo mandlje in mešamo, dokler ne začne temnet (pazimo, da ne prismodimo). Mandlje nato razporedimo na desko, obloženo s papirjem za peko, ohladimo in sesekljamo.

Ko je torta ohlajena, ji previdno snamemo obod (preden ga snamemo, s tankim nožem zaokrožimo tik ob notranji strani oboda, da preprečimo sprijemanje kreme). Pripravimo čokoladni obliv, tako da nad parno kopeljo stopimo maslo in temno čokolado. Premešamo in ga z žlico prelijemo čez torto. Počakamo, da se malo strdi, nato torto okrasimo z Raffaello kroglicami in mandljevim krokantom. Torto za nekaj časa shranimo v hladilnik in nato postrežemo.

Dober tek :)

Oglejte si več receptov na www.fitkuhinja.si

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
Politika piškotkov za spletno mesto Maxximum Shop

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne boste izbrali, se to lahko odraža v slabše oblikovanih priporočilih in počasnejšem delovanju spletne strani. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.