Vitamin B12 je esencialni vitamin: naše telo ga ne more proizvajati samo, zato ga moramo vnašati s hrano. Spada v kompleks v vodi topnih vitaminov B.
Ime kobalamin nosi po atomu kobalta, ki ga ima v središču molekule.
Vitamin B12 se v naravi v majhnih količinah nahaja v različnih živilih živalskega izvora, kot so ribe, raki, meso (zlasti "rdeče") in v mlečnih izdelkih.
Zelo je pomemben, saj podpira ali pozitivno vpliva na:
- živčne celice
- rdeče krvničke
- sinteza rdečih krvničk
- sinteza hemoglobina
- kofaktor pri sintezi nukleinskih kislin
- centralni živčni sistem
- koža, nohti in lasje
Pomanjkanje vitamina B12 je zelo pogosto pri starejših ljudeh, prizadene vsakega desetega, starejšega od 75 let. Manj pogosto je pri mladih, ki se prehranjujejo z živili živalskega izvora.
Posebno pozorni morajo biti vegani, saj B12 dobimo predvsem iz živil živalskega izvora - zato je pri veganih pomanjkanje vitamina B12 precej pogosto.